O nás

Co je EDC

Elektroenergetické datové centrum, a. s., (EDC) je nová společnost, která vznikla podle energetického zákona s cílem umožnit efektivní transformaci tuzemské energetiky. Zajišťovat bude sběr dat v energetice, jejich standardizaci a sdílení.

Její fungování je podmínkou pro rozvoj komunitní energetiky. V EDC se budou soustřeďovat veškeré informace o výrobě a spotřebě elektřiny na úrovni domácností i velkých firem, o tocích elektřiny či jejím sdílení.

Dekarbonizace, elektromobilita, obnovitelné zdroje energie a sdílená energetika kladou značné nároky na elektroenergetickou soustavu. Zatímco dosud se elektřina posílala z velkých elektráren přes přenosovou soustavu a distribuční sítě k zákazníkům, v současnosti se toky elektřiny obracejí, na což sítě nebyly stavěny. Tato změna si vyžádá vysokou míru digitalizace celého sektoru, kdy bude zapotřebí vyměňovat, zpracovávat, třídit, ukládat a zpřístupňovat ohromné množství dat. A právě z těchto důvodů je nezbytné zahájení činnosti EDC. Zajistí spolehlivý a bezpečný přenos elektřiny v prostředí moderní energetiky, umožní zapojení aktivního zákazníka a podpoří rozvoj efektivní komunitní energetiky

Elektroenergetické datové centrum vzniklo jako digitální technické řešení, které má České republice umožnit přechod k moderní decentralizované elektroenergetice. Domácnostem a firmám poskytne každých 15 minut informace o jejich spotřebě a jejich členění podle času, tarifu a v některých případech v budoucnosti i podle typu spotřebiče. EDC bude také zprostředkovávat tato data obchodníkům, distributorům i správci přenosové soustavy a v neposlední řadě bude zajišťovat tok dat o sdílení elektřiny tak, aby bylo mimo jiné jasné, kolik elektřiny jednotliví samovýrobci vyrábějí, a kolik jí dají k dispozici pro sdílení ostatním účastníkům trhu. Role EDC pro bezproblémové, přehledné a spravedlivé fungování komunitní energetiky tedy bude nenahraditelná, neboť propojuje virtuální svět se světem fyzikálním.

Fyzické odečítání údajů o spotřebě elektřiny jednou ročně nahradí možnost vyhodnocovat spotřebu elektřiny vzdáleně každých 15 minut. Jednou denně, tedy 365krát častěji než dosud, pak budou předávána data o spotřebě mezi zákazníky a distribučními společnostmi. V případě sdílení umožní EDC přístup k datům téměř v reálném čase.

Petr Kusý

předseda představenstva EDC

Výstavba EDC je několikaletý proces rozdělený do fází tak, aby služby zajišťované tímto centrem dostatečně pokrývaly nové možnosti české energetiky, které postupně přináší úpravy legislativy ze strany MPO a ERÚ.

Služby Elektroenergetického datového centra:

Od 1. 8. 2024 poskytuje EDC v rámci tzv. dočasného řešení služby nezbytné pro umožnění sdílení elektřiny v rámci komunitního sdílení, resp. sdílení mezi aktivními zákazníky.

  • registrace účastníků trhu v systému EDC pro nastavení výměny a získávání dat o sdílení elektřiny
  • sběr a zpracování naměřených dat z průběhového měření od provozovatelů distribučních soustav
  • vyhodnocování sdílení elektřiny pro účely vypořádání odchylek a fakturace koncových zákazníků
  • řešení reklamací souvisejících se sdílením elektřiny

Od druhé poloviny roku 2026 bude v provozu tzv. finální řešení EDC.

  • V této etapě rozšíří EDC své služby podle novely energetického zákona LEX OZE III o řízení dat pro účely zajištění akumulace, flexibility nebo agregace.

Základní činnosti EDC

Složení orgánů společnosti

Vedení Elektroenergetického datové centra, a.s.

Ing. Petr Kusý
Ing. Petr Kusý

předseda představenstva

Ing. Richard Kabele
Ing. Richard Kabele

místopředseda představenstva

Mgr. Jan Vaněček
Mgr. Jan Vaněček

člen představenstva

Mgr. David Pišťák, MBA
Mgr. David Pišťák, MBA

člen představenstva

Složení dozorčí rady Elektroenergetického datového centra, a.s.

Ing. Radim Černý
Ing. Radim Černý

předseda dozorčí rady

Ing. David Šafář
Ing. David Šafář

místopředseda dozorčí rady

Stanislav Votruba, M.Sc.RWTH
Stanislav Votruba, M.Sc.RWTH

člen dozorčí rady

Ing. Pavel Šolc
Ing. Pavel Šolc

člen dozorčí rady

Struktura společnosti

Akcie EDC vlastní rovným dílem provozovatel přenosné soustavy ČEPS a provozovatelé regionálních distribučních sítí ČEZ Distribuce, EG.D a PREdistribuce.

Valné hromady

13. 3. 2024 - Zápis z jednání valné hromady

13. 3. 2024 - Pozvánka na valnou hromadu

10. 6. 2024 - Zápis z jednání valné hromady

10. 6. 2024 - Pozvánka na valnou hromadu

Zadávání veřejných zakázek

Chcete se přímo podílet na utváření moderní energetiky a spolupracovat s EDC? Podívejte se, na výčet veřejných zakázek na portále nen.cz.

Výčet veřejných zakázek (nen.cz)

Kontaktní údaje

Hledáte více odpovědí na téma sdílení elektřiny? Využijte:

Call centrum EDC

PO - PÁ: 8:00 - 16:00

Pro volání z ČR: +420 800 720 204 (linka je zdarma)

Pro volání ze zahraničí: +420 519 799 300 (linka je zpoplatněna)

E-mail: info@edc-cr.cz

Na těchto kontaktech poskytuje EDC uživatelskou podporu registrovaným uživatelům Portálu EDC, stejně jako obecné informace týkající se komunitní energetiky a asistenci při řešení reklamací a specifických situací spojených se sdílením elektřiny.

 

EDC neposkytuje energetické poradenství jako jsou informace o nabídkách dodavatelů, energetických produktech či poradenství při plánování a výstavbě fotovoltaických elektráren. S těmito specifickými dotazy je třeba obrátit se na příslušné společnosti – poskytovatele energetických služeb, projektů a poradenství.

Sídlo společnosti

Elektroenergetické datové centrum, a.s.
Na hroudě 1492/4
100 00 Praha 10 - Vršovice

Elektroenergetické datové centrum, a. s., je zapsáno v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 28495.

Korespondenční adresa

Elektroenergetické datové centrum, a.s.
Dock In One
Voctářova 2449/5
180 00 Praha 8 - Libeň

Elektroenergetické datové centrum, a. s., je zapsáno v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 28495.

Ochrana osobních údajů
Fakturační údaje

Elektroenergetické datové centrum, a.s.
Na hroudě 1492/4
100 00 Praha 10 - Vršovice

IČO: 21020264
DIČ: CZ21020264

Bankovní spojení: Komerční banka, a.s.
Číslo účtu: 131-1380440247/0100
IBAN: CZ96 0100 0001 3113 8044 0247
SWIFT: KOMBCZPPXXX